BENEFICII

Educație prin joc, în natură

Noi credem în învățare în mediul natural, prin joc și experiențe generate chiar de către copii. Natura are un efect extrem de puternic asupra felului în care mintea și corpul se dezvoltă. Timpul petrecut în aer liber creează condițiile necesare pentru jocul liber, creativ și autonom care hrănește în mod natural copii sănătoși, motivați și încrezători.

Copiii învață cel mai bine când sunt activi din punct de vedere mental, când se simt implicați în ceea ce fac și relaționează la nivel personal și social, când reușesc să facă conexiuni cu sens pentru ei. Toate acestea se întâmplă atunci când se joacă.

Pentru că este un proces activat și direcționat de interesele naturale ale copiilor, educația în natură nu urmează traseul planificat în curricula preșcolară tradițională dar atinge finalitățile propuse pentru educația timpurie:

Abilități

Sociale și emoționale

Științe

Logică matematică

Motricitate fină și grosieră

Forme și cuvinte

Scriere creativă

Expresie artistică

Story Telling

Explorare muzicală

O zi la pârâu

Manevrăm cu blândețe creaturile din apă

În ce direcție curge apa?

Facem un baraj – cum funcționează?

Numărăm pietre si creaturi din apă.

Testăm adâncimea – unde e mai adânc?

Adunăm pietre. Sărim in apă.

Facem exerciții de echilibru pe stânci.

Forme din pietre si bețișoare.

Scriem cu „cerneală” din râu.

Pictăm cu apă.

De unde vin peștii?

Și încotro merg?

Sunetul apei.

Sunetul pietrelor lovite de valuri.

Cântecul broaștelor.

Abilități – O zi la pârâu.

Sociale și emoționale – Manevrăm cu blândețe creaturile din apă.

Științe – În ce direcție curge apa? // Facem un baraj – cum funcționează?

Logică matematică – Numărăm pietre si creaturi din apă. // Testăm adâncimea – unde e mai adânc?

Motricitate fină și grosieră – Adunăm pietre. Sărim in apă. // Facem exerciții de echilibru pe stânci.

Forme și cuvinte – Forme din pietre si bețișoare.

Scriere creativă – Scriem cu „cerneală” din râu.

Expresie artistică – Pictăm cu apă.

Story Telling – De unde vin peștii? // Și încotro merg?

Explorare muzicală – Sunetul apei. // Sunetul pietrelor lovite de valuri. // Cântecul broaștelor.

Gata de școală? Pentru noi, copiii sunt pregătiți pentru lumea mare atunci când și-au dezvoltat autonomia, reziliența, încrederea în sine, entuziasmul și curiozitatea. Când se bucură de drum în orice aleg să facă, dincolo de rezultate, și preferă să o facă alături de prieteni.

Liber la mișcare și sănătate

Joaca și mișcarea sunt fundamentale pentru dezvoltarea fizică și emoțională. Copiii noștri aleargă, sar, se cațără, alunecă și își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber, explorând oportunitățile pe care le oferă natura. Drumeții, misiuni de explorare și recunoaștere, cățărat, yoga și muzică, aventura în traseul parkour din grădină, modelaj din noroi în bucătăria exterioară, hrănitul animalelor grădiniței, jocul liber sau doar ghidat – toate se întâmplă, oricând este posibil, în exterior.

Timpul petrecut în aer liber are multiple beneficii pentru sănătatea copiilor, atât fizică – plus de imunitate, mai puține răni în caz de accidente, dexteritate sporită și o mai bună coordonare fizică – cât și emoțională. Echilibrarea interioară și capacitatea de autoreglare sunt mecanisme pe care le consolidăm permanent în explorările în natură, mediul ideal pentru conștientizare, și în activitățile de îngrijire și joacă cu animalele, cu mare potențial terapeutic.

La clasele de yoga, prin tehnici adaptate de motricitate și flexibilitate cresc rezistența fizica dar și capacitatea de relaxare și conștientizare a propriului corp.

Angajament pentru nutriție

Fructe și legume variate, produse de la producători locali și produse certificate ecologic, acestea sunt ingredientele principale ale meselor vegetariene și vegane pe care le oferim copiilor. Toate asigură necesarul nutrițional și energetic al celor mici și sunt atent echilibrate pentru a oferi o nutriție de calitate. Ne dorim să încurajam consumul și apetitul pentru legume și fructe, proaspete sau în preparate consistente și gustoase, atrăgătoare pentru cei mici. De aceea, toate se pregătesc sub ochii lor și, uneori, împreună cu ei. Iar în zilele de pădure, micul-dejun și gustările se transformă în picnic cu prietenii sau în sesiune de gătit la foc, sub supravegherea educatorilor.

Experiențe cognitive și senzoriale

Perioada grădiniței ar trebui să fie mai mult despre bucurii și mai puțin despre activități. Am integrat astfel limba germană în comunicarea permanentă cu copiii, ceea ce le permite să învețe în ritmul lor natural, fără presiune și pornind de la ceea ce-i atrage, copiii simțindu-se confortabil să se exprime în limba respectivă. Atelierele de limba engleză vin cu jocuri adaptate vârstei și cu prăjituri de casă la gustare preparate atunci de profesoara de engleză. Iar muzica pune corpul și mintea să lucreze împreuna. Copiii de vârstă preșcolară care vin în contact cu muzica devreme, învață mai ușor sunetele și semnificația cuvintelor. Și, desigur, se distrează așa cum e firesc să se întâmple în tot ceea ce întreprind.

Investiție în viitor

Educația prin și în natură ne face cel mai bine, nouă și planetei. Și suntem într-un moment de reinventare a modului în care facem educație sau construim școli de orice fel. Povestea noastră poate fi inspirație pentru o școală a timpului în care trăim.

Copiii care cresc în mijlocul naturii învață să o aprecieze și să o protejeze. Ei devin exponenții unei generații noi, atente la atitudinile care afectează sănătatea planetei și capabile să cultive o abordare pozitivă și protectoare pentru a recupera și păstra valorile lumii naturale.

Comunitate

Suntem o comunitate pentru părinți și copii deopotrivă. Părinții de Waldkinder ne împărtășesc dragostea pentru natură și încrederea în joacă și prietenie ca cei mai buni tovarăși de învățătură. Cu ei ne întâlnim cu drag de câte ori avem ocazia sau când calendarul ne spune că e un bun prilej să descoperim împreună sărbători internaționale care ne inspiră. Și de câteva ori pe an, înainte de vacanțe, îi invităm pe cei mici să rămână peste noapte la grădiniță iar pe părinți să se bucure de timp liber.

"We are never more fully alive, more completely ourselves, or more deeply engrossed in anything than when we are playing."

Charles Schaefer